14.12.2016
0
0

LETOON ANTİK ŞEHRİ

 

Seydikemer’in Kumluova Mahallesi’nde bulunan Letoon Antik Şehri’nin, M.Ö. yedinci yüzyılda kurulduğu tahmin edilmektedir. Letoon Antik Şehri, Xanthos’a 4 kilometre uzaklıkta olup, antik çağda Likya’nın dini merkezi konumundaydı. Bu kutsal alanda Leto, Apollon ve Artemis tapınakları ile birlikte, manastır, çeşme ve Roma tiyatrosuna ait kalıntılar bulunmaktadır. Xanthos Antik Şehri ile birlikte UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır.

Letoon Antik Şehri Hikayesi

Leto, Khaeos ve Phabe titanlarının kızıdır. Titan ailenin kızı olsa da tanrıça gibi kendisine tapılmıştır. Tanrıların başında bulunan ve en güçlüleri olan Zeus zamanla Leto’ya aşık olur. Bir zaman sonra Leto, Zeus’tan hamile kalır. Zeus’un kıskanç olan eşi Hera bu durumu öğrenince aşırı öfkelenip ve Leto’nun doğum yapmasına engel olmaya çalışmıştır. Leto’ya “Güneşin doğduğu yerde doğurmasın” der ve peşine Python’u görevlendirir. Leto, Python’unda yardımıyla Hera’dan kaçmaya başarıp kimsenin ayak basmadığı Delos adasında doğum yapar. Doğumdan sonra Leto çocuklarıyla Likya topraklarına gelir. Likya bölgesinde bulunan Letoon Antik Şehri’nin kutsal sularında çocuklarını yıkayıp su içmek isteyen Leto’ya halk karşı çıkmıştır. Hera’dan korktukları için kutsal suyu kullanmasına izin vermezler ve Leto’yu oradan kovarlar. Bu hareketlere sinirlenen Leto, hepsini kurbağaya çevirir. Bu olaydan sonra kent zaman içerisinde Letoon adıyla anılmaya başlamıştır.

Letoon Antik Şehri

Leto Tapınağı

Leto Tapınağı diğer tapınakların en solunda bulunmaktadır. Tapınak, Artemis ve Apollon’nun annesi için yaptırılan en büyük tapınaktır. M.Ö 400-380 yılları arasında inşa edilen tapınak içerisinde büyük kaya kütleleri bulunmaktadır. Bu büyük taş kütlesi Anadolu kültüründe ana Tanrıçaya ait olduğunu ifade etmektedir. Tapınak yapı olarak diğer tapınaklar arasında en büyüğüdür. Batıda bulunan ve Peripteros tarzında yapılan tapınak, 30.25 m’ye 15.75 m. büyüklüğündedir.

Leto Tapınağı

Artemis Tapınağı

Artemis Tapınağı üçünün arasında yani ortada bulunan tapınaktır. Her iki tapınağın ortasında yer alan ve en küçük tapınak olan Artemis Tapınağı, 18.20 metreye 8.70 metre boyutlarındadır. Artemis Tapınağı’nda cella yani kaya kütlesi bulunmaktadır. Cella, Anadolu kültüründe ana tanrıça Kibele ile bir bağlantısını işaret eder.

Artemis bakire, bolluk, bereket ve ay tanrıçasıdır. Artemis Anadolu’da en sık görülen tanrıdır. Bunun sebebi Anadolu’nun köklerinde bulunan ana tanrıca kültürüdür.

Artemis Tapınağı

Apollon Tapınağı

Apollon Tapınağı M.Ö 2. yüzyılda inşa edilmiştir. Leto tapınağına göre daha az korunmuştur ve 27.90 metreye 15.07 metre boyutları ile diğer tapınaklara göre daha küçük yapıdadır. Tapınağın içerisinde kendisinden önceki bir tapınağın izlerini bulundurmaktadır. Bunun yanında tapınağın içerisinde yan yana üç sembol bulunmaktadır. Bu semboller yay, sadak ve lirdir. Apollon’nun doğum yeri hakkında net bir şey söylenmese de Patara’da doğduğu düşünülmektedir. Ayrıca Likya sikkelerinin bir yüzünde Apollon figürü bulunmaktadır. Likyalıların Natri dediği Apollon, Likyalı Sarpedon’un naaşını Troya Savaşından getiren tanrıdır.

Apollon Tapınağı

Letoon Antik Şehri Kazıları

Letoon Antik Şehri, 1841 yılında İngiliz Deniz Kuvvetleri’nden Teğmen Rd. Hoskyn tarafından keşfedilmiştir. Antik şehrin keşfedilmesinden tam 122 yıl sonra 1962 yılında kazı çalışmaları başlatılmış ve 2006 yılına kadar aralıksız sürdürülmüştür. Türkiye Cumhuriyeti’nin izniyle kazılar 2008 yılında tekrar başlatılmış ve 2011 yılına kadar sürdürülmüştür.

Letoon Antik Şehri’nde Gezilebilecek Yerler

Letoon Antik Şehri, diğer birçok kente ev sahipliğinden dolayı gezmesi aşırı kolay bir yerleşim yeridir. Antik şehir içerisinde Letoon Tiyatrosu, Portikolar, Temenos, Arrunti Anıtı, Üç Dil Yazıtı, Kutsal Yol, Kilise, Manastır, Kutsal Kaynak ve Hedrian Çeşmesi bulunmaktadır. Bu yapılar Letoon Antik Şehri’nde gezilebilecek yerlerdendir.

Letoon Antik Şehri’ne Nasıl Gidilir?

Kaş’ın Kınık mahallesinden 4 kilometre güneye devam ettiğinizde Kumluova’ya ulaşacaksınız. Kumluova’dan sonra 2 kilometre daha devam ettiğinizde Letoon Antik Şehri’ne ulaşmış olacaksınız.

Letoon Antik Şehri Ziyaret Saatleri

Letoon Antik Şehri Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından işletilmektedir. Kent her gün ziyarete açıktır. Ancak kentin özel günlerdeki açılış kapanış saatleri değişkenlik gösterebilmektedir..

Yaz Dönemi Ziyaret Saatleri

Yaz dönemi 1 Nisan – 1 Ekim tarihleri arasını kapsamaktadır.

08.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Kış Dönemi Ziyaret Saatleri

Kış dönemi 1 Ekim – 1 Nisan tarih arasını kapsamaktadır.

08.00 -17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Letoon Antik Şehri’ne Giriş Ücretli Mi?

Letoon Antik Şehri’ne giriş için müze kart gereklidir. Müze kartına 12 TL karşılığında sahip olup, Letoon Antik Şehri’ni dilediğiniz gibi gezebilirsiniz. Müze kartına sahip olanlar yılda iki kez ücretsiz bir şekilde giriş yapabilmektedir.

© Copyright 2020 Villa Gezegeni Kiralık Villa | Tüm Hakları Saklıdır...
WhatsAppBizi Arayın!Giriş Yap
Yardım mı gerekli? Canlı görüşelim!
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz
Tıklayın Sizi Arayalım
Talebiniz AlındıSizi En Kısa Zamanda Arayacağız.
Sizi arayalım!Müşteri temsilcimiz ile konuşun...

Sizi arayabilmemiz için telefon numaranızı girin ve ne zaman konuşmak istediğinizi seçin

REZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :Çıkış Saati :
UYGUNLUK TAKVİMİ
Müsait
Dolu
Ödeme Bekliyor
Giriş-Çıkış