14.12.2016
0
0

MYRA (DEMRE) ANTİK KENTİ

Türkiye’nin önemli tarihi yerlerinden olan Myra Antik Kenti, Likya’nın 3 oy hakkına sahip 6 kentinden birisidir. Likya dilinde Myrrh olarak bilinmiştir. Ayrıca dağların yamacına deniz kıyısına kurulan kent, deniz ticaretinden geçimini sağlamıştır. Deniz ticaretinin artmasından dolayı artan korsan baskılarına maruz kalmıştır. Bu nedenle kent sakinleri korsan saldırılarını Andriake kentinden durdurmaya çalışmış ve başarılı olmuşlardır. Kentteki birçok eser oluşan depremler ve dere sularının getirdiği toprakların altında kalmıştır. Fakat kentin kazıları 2009 yılında Arkeolog Nevzat Çevik tarafından yapılmaya başlanmıştır ve halen devam etmektedir. Kent içerisinde yapılan kazılarda Roma dönemine ait tiyatro, Aziz Nicholas kilisesi, kaya mezarları, Likya yazıtları ve sikkeler bulunmuştur.

Myra Antik Kenti'nde Gezilecek Yerler

Antik kent içerisinde birçok dini bulgu ve yapı bulunmaktadır. Bununla birlikte yapılan kazılarda ortaya çıkan Yunan kültürüne ait heykeller ve büstler herkes tarafından ziyaret edilebilmektedir. Bölgede bulunan Bizans dönemine ait olan kiliseler ve kaya mezarlarını da ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca kentin içerisinde bir çok nekropoller bulunmuştur. Antik kentin içerisinde bulunan ve 141 yılında yıkılmış olan tiyatronun günümüze ulaşan parçaları tekrardan restore eilmiş ve ziyarete açılmıştır. Üstelik tiyatronun hemen yakınında bulunan hamam ve bazilikaları da dilediğiniz gibi keşfe çıkabilirsiniz.

Myra Antik Kenti

Kente Yapılan Kuşatmalar

Şehir farklı zamanlarda çeşitli sebepler gösterilerek birçok kez kuşatılmıştır. 809 yılındaki kuşatmanın ardından Myra, Abbasi halifesi Harun Reşid’in emri altındaki birlikler tarafından ele geçirilmiştir. Bu olay neticesinde şehir gerileme dönemine girmiştir. 1034 yılında Araplar’ın deniz üzerinden yaptığı saldırılar sonucu şehirde bulunan  Aziz Nicholas Kilisesi büyük zarar görmüştür. Şehir, I. Aleksios Komnenos döneminde ise Selçuklular tarafından ele geçirilmiştir. Oluşan kargaşadan faydalanan Bari’li denizciler kilisedeki bulunan rahiplerin itirazlarına rağmen Aziz Nicholas’ın kemiklerini 20 Nisan 1087 tarihinde alıp, 9 Mayıs 1087 tarihinde Bari’ye kaçırmışlardır.

Aziz Nicholas Kilisesi

Hristiyanlığın sevilen isimlerinden olan Aziz Nicholas, Myra kentinde yaşamıştır. Günümüzde ise Noel Baba olarak bilinmektedir. Dindar bir aileden yetişen Nicholas tüm hayatı boyunca insanlara yardım etmiş ve İsa’nın “Sahip olduklarını sat ve parayı yoksullara dağıt” sözüne uyarak mallarını dağıtıp insanlara birçok konuda yardım etmiştir. Bu sayede genç yaşta piskopos olan Nicholas, 6 Aralık M.S 343 yılında Myra’da vefat etmiştir. Yaşadığı dönemde onu çok seven Myra halkı, Aziz Nicholos adına Myra’da Aziz Nicholas Kilisesi‘ni yaptırmış ve Nicholas’ı kilise içinde bulunan lahite gömmüşlerdir. Zaman içerisinde hasar gören kilise dönemin imparatoru tarafından onarılarak günümüze kadar ulaşmıştır. Fakat restorasyon çalışmaları kilisenin aslını bozacak kadar kötü yapılmıştır ve 1876’de bugün de görülebilen çan kulesi ilave edilmiştir.

Myra Antik Kentine Ulaşım

Myra Antik Kenti’ne ulaşmak için Antalya’nın merkezinden kalkan otobüsler ile ilk olarak Demre’ye ulaşmalısınız. Ardından taksi ile 5 kilometrelik bir yolculukla antik kente ulaşabilirsiniz. İsterseniz de yürüyerek Likya Yolu üzerindeki tarihi eserleri görerek Myra Antik Kenti’ne ulaşabilirsiniz. Özel aracınız ile gelmek isterseniz de Antalya merkezden Myra Antik Kent tabelalarını takip ederek ulaşabilirsiniz.

Myra Antik Kentine Giriş Ücretli mi?

Myra Antik Kenti’ne giriş ücreti 55 TL olarak belirlenmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından işletilen kent her gün ziyarete açıktır. Müze kart sahipleri yılda 2 kez antik kente ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirler.

Myra Antik Kenti Ziyaret Saatleri

Yaz Dönemi Ziyaret Saatleri

Yaz dönemi 1 Nisan – 1 Ekim tarihleri arasını kapsamaktadır.

Ziyaret Saatleri 08.00 – 20.00

Kış Dönemi Ziyaret Saatleri

Kış dönemi 1 Ekim – 1 Nisan tarihleri arasını kapsamaktadır.

Ziyaret Saatleri 08.00 – 19.00

© Copyright 2020 Villa Gezegeni Kiralık Villa | Tüm Hakları Saklıdır...
WhatsAppBizi Arayın!Giriş Yap
Yardım mı gerekli? Canlı görüşelim!
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz
Tıklayın Sizi Arayalım
Talebiniz AlındıSizi En Kısa Zamanda Arayacağız.
Sizi arayalım!Müşteri temsilcimiz ile konuşun...

Sizi arayabilmemiz için telefon numaranızı girin ve ne zaman konuşmak istediğinizi seçin

REZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :Çıkış Saati :
UYGUNLUK TAKVİMİ
Müsait
Dolu
Ödeme Bekliyor
Giriş-Çıkış