14.12.2016
0
0

SIDYMA ANTİK ŞEHRİ

Sidyma Antik Şehri Seydikemer’in ilçesinin Dodurga Mahallesi’nde kurulmuştur. Kentin günümüze kadar ulaşan kalıntıları Roma dönemine aittir. Ancak buradaki yazıtlar ve sikkeler M.Ö. 1. yüzyıldan da eskidir. Roma dönemine ait Artemis Mabedi, tiyatro, mezarlıklar, hamam ve kiliseler ve hala ayakta duran Stoa mevcuttur. Bu yapılar aynı zamanda şehrin Likya döneminde kurulduğunu göstermektedir. Sidyma Antik Şehri’nin kesin bir kuruluş tarihi bilinmemektedir. Dodurga köyü Sidyma Antik Şehri’nin tam üstüne kurulması eserlerin yıpranmasına, yok olmasına ve ulaşılamamasına sebep olmuştur. Bu sebeple Sidyma Antik Şehri hakkında çok şey bilinmemektedir.

Sidyma, ismini tarih sahnesinde M.S. 450-457 yıllarında imparator olan Mercian’ın başından geçen bir olaydan almaktadır. Mitolojiye göre basit bir asker olarak Perslere karşı savaşa katılan Mercian, yolda hastalanınca birliğinden ayrılıp Sidyma da kalır. Kentte iki erkek kardeşle dostluk kuran Mercian’a hastalığı boyunca bakarlar. Biraz iyileştiğinde kardeşlerle ava çıkan Mercian öğle vakti dinlenip uykuya dalınca, güneşte kalan bedenine büyükçe bir kartalın havada kanatlarını iki yana açarak gölge yaptığını görürler. Kardeşler bu olayı uyandığında Mercian’a anlatırlar. Hatta imparatorluk belirtisi olabileceği şeklinde yorumlarlar. Mercian’da bunun mümkün olamayacağını ancak böyle durum olursa kardeşleri kentin ulu kişileri yapacağı sözünü verir. Yıllar sonra ikinci Theodosius’un ölümünden sonra tahta geçen Marcian, kardeşlere verdiği sözü tutarak Likya’nın en yüksek mevkilerine getirir.

Sidyma Antik Şehri Yapısı

Şehrin batısında yükselen sivri tepenin şehrin ilk yerleşimi olan akropolüdür. Ancak üzerindeki kalıntılar daha geç döneme tarihlenmektedir. Tepenin güneydoğu eteğinde yaklaşık 400 metre uzunluğunda sur duvarları bulunmaktadır. Sur duvarlarının istinat oluşturduğu doğu uçta, birkaç oturma sırasının izlenebildiği küçük bir tiyatro kalıntısı yer almaktadır. Antik kentten günümüze ulaşan diğer kalıntılar bugünkü köy evleri arasında yer yer seçilebilmektedir. Kalıntıların büyük bir çoğunluğunu mezar anıtları oluşturmaktadır. Kentin doğu kesimindeki nekropolde klasik çağdan Roma dönemine kadar devam eden pek çok eser mevcuttur. Bu lahit, kaya mezarları ve anıt mezarlar Sidyma’nın toprak üzerinde ayakta kalabilen eserleri arasındadırlar.

Sidyma Antik Şehri

Sidyma Antik Şehri’nde Görülecek Yerler

Şehir merkezi günlük yaşam alanı içerisinde ve yıpranan bir yapıdadır. Bu nedenle bir çok şeye henüz ulaşılamamıştır. Fakat antik kente gidip ufak bir tur attığınızda birkaç kaya mezarı, lahit, stoa ve Artemis’e atanan anıt mezarları görebilirsiniz. Mahallenin girişinde ne yazık ki yalnızca kemerleri ayakta kalan hamam ve kilise kalıntıları mevcuttur.

Sidyma Antik Şehri

Sidyma Antik Şehri’ne Ulaşım

Fethiye-Kaş karayolunun 50. kilometresinden batıya ayrılan yoldan devam edip, Seydikemer ilçesinin Dodurga Mahallesine gelerek Sidyma antik kentine ulaşabilirsiniz.

Sidyma Antik Şehri Ziyaret Saatleri

Sidyma Antik Kenti haftanın her günü açıktır. Böylelikle dilediğiniz zaman diliminde ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

© Copyright 2020 Villa Gezegeni Kiralık Villa | Tüm Hakları Saklıdır...
WhatsAppBizi Arayın!Giriş Yap
Yardım mı gerekli? Canlı görüşelim!
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz
Tıklayın Sizi Arayalım
Talebiniz AlındıSizi En Kısa Zamanda Arayacağız.
Sizi arayalım!Müşteri temsilcimiz ile konuşun...

Sizi arayabilmemiz için telefon numaranızı girin ve ne zaman konuşmak istediğinizi seçin

REZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :Çıkış Saati :
UYGUNLUK TAKVİMİ
Müsait
Dolu
Ödeme Bekliyor
Giriş-Çıkış