14.12.2016
0
0

TLOS ANTİK KENTİ

Türkiye’nin önemli antik kentlerinden olan Tlos Antik Kenti, M.Ö 14. yüzyılda kurulmuştur. Kent Fethiye ilçesine yaklaşık 42 kilometre doğusunda bulunan Yaka Köyü sınırlarında bulunmaktadır. Kent, Yaka Köyü’nün en yüksek dağlarından olan Akdağlar’ın sarp yamaçlarına kurulmuştur. Nehrin getirdiği alüvyonlar sayesinde kent düzlüğe kadar inmiştir. Savunmaya elverişli olan dağlık yapısı sayesinde savaşlarda oldukça başarılı olmuştur. Eşen Ovası’na hakim konumuyla bir çok antik kentle komşu olan kentin geniş bir coğrafyaya ulaştığı anlaşılmaktadır. Hitit kaynaklarında Tlos için “kent-şehir” yerine “ülke” ifadesi kullanılmıştır. Günümüze kadar ulaşan pek çok yazıtta kentin semt ve mahallelerden oluştuğu yazmaktadır. Tlos Antik Kenti 6 Şubat 2009 tarihinde UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesine Alınmıştır.

Tlos Antik Kenti Kazıları

Antik Kent, 1938 yılında arkeolog Charles Fellows tarafından keşfetmiştir. Fellows, Likya bölgesinde yaptığı kazılarda çıkardığı birçok tarihi eseri İngiltere’de bulunan British Museum götürmüş, birçok eserin de yurt dışına götürülmesinde öncülük etmiştir. Dünyaca ünlü olan Nereidler Anıtı’nı Xanthos Antik Şehri’nde yaptığı kazılarda keşfedip yurt dışına götürmüştür. Günümüzde Tlos Antik Kenti’nde yapılan kazılar Akdeniz Üniversitesi ve Kültür Turizm Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Bulunan eserler ise Akdeniz Müzesi’nde sergilenmektedir.

Tlos Antik Kenti’nin Tarihi Yapıları

Tlos Antik Kenti uzun dönemler boyunca varlığını sürdürdüğü için birçok tarihi eser günümüze ulaşmayı başarabilmiştir. Kentin mimarisi şehrin ortasında hakim bir yapıdadır. Kentin ortasında surların bazı parçalarını görebilirsiniz. Şehrin üst kesimlerine çıkılınca kayalara oyulmuş mezarlıklar bulunmaktadır. Tapınak mezarlarının arasında en görkemli olan Pegasus ve Üç Başlı Canavar olan Chmera ile savaşırken çizilen resimli yazıtlar mevcuttur. Kentte ayrıca stadyum, hamam, tiyatro ve kilise yer almaktadır. Altı kemerli kapısı halen ayakta bulunan kentin güneyinde Roma dönemine ait surlar mevcuttur.

Tlos Antik Kenti

Tlos Antik Kenti’nin Mitolojisi

Eski Yunan mitoslarına göre her antik kentin bir kuruluş efsanesi ve bir de kurucu kahramanı vardır. Tlos’un kuruluş efsanesi olan Hellen mitoslarına dayandırılmış ve Tlos kent adının Tremilus ile Praksidike’nin dört oğlundan biri olan “Tloos”dan geldiğine inanılmıştır. Hatta Pinaros, Xanthos ve Kragos’un onun kardeşleri olduğu kabul edilmiştir. Bahsi geçen mitolojik aktarımların en erkeni, MÖ 5. yüzyıla tarihlenen tarihçi Herodotos’un çağdaşı ve ayrıca Homeros ekolünden geldiği bilinen Halikarnasos’u Panyasis’e aittir. Benzer bir inanışın uzun yıllar boyunca kabul gördüğünü gösteren diğer bir antik kaynak ise, MS 6. yüzyılda yaşadığı kabul edilen Byzantion’lu Stephanos’dur. Stephanos Byzantinos yazdığı “Ethnika” isimli coğrafi kitapta Panyasis’in aktarımlarını aynen kopyalamıştır.

Kent Yunan Mitolojisine göre Tanrıca Athena, kanatlı at Pegasus’u ağzından ateş püskürten canavarla savaşmaya giden Bellerof adlı bir gence vermiştir. Bellefor Pegasus sayesinde canavarın ateşlerinin erişemeyeceği yüksekliğe çıkıp oklarıyla canavarı öldürmeyi başarmıştır. Bellerof’un bu başarısında sonra Likya Kralı’nın kızıyla evlenmiş ve tahtın varisi olmuştur. Zamanda birçok başarı elde etmiş olan Bellerof kibirlenmiş ve tanrıların öfkesini üzerine çekmiştir. Yüksek kibir ile Pegasus ile Olympus’a çıkmayı denemiş ve Zeus’un gazabına maruz kalmıştır. Ayrıca diğer tanrılar tarafından lanetlenen Bellerof hayatının geri kalanını sakat ve kör birisi olarak geçirmiştir.

Tlos Antik Kentine Ulaşım

Muğla’nın Fethiye ilçesinden 42 kilometre uzaklıkta olan Tlos Antik Kenti’ne ulaşım için Fethiye-Ören yolundan 36 kilometrelik yolu önce Seydikemer’e ardından Düğer Köyü’ne ulaşarak kente ulaşabilirsiniz.

Tlos Antik Kentine Giriş Ücretli Mi?

Tlos Antik Kenti’ne girişte müze kart geçerlidir. Kente giriş için 12 TL’lik bir ücret oluşmaktadır. Müze kartına sahip olanlar yılda 2 defa kente ücretsiz bir şekilde giriş yapabilir.

Antik Kentin Ziyaret Saatleri

Tlos Antik Kenti’ni haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz.

Yaz Dönemi Ziyaret Saatleri

Yaz dönemi ziyaret saatleri 1 Nisan ve 1 Ekim tarihleri arasını kapsamaktadır.

Açılış Saati 10.00 / 19.00

Kış Dönemi Ziyaret Saatleri

Kış dönemi ziyaret saatleri 1 Ekim ve 1 Nisan tarihleri arasını kapsamaktadır.

Açılış Saati 08.30 / 17.30

© Copyright 2020 Villa Gezegeni Kiralık Villa | Tüm Hakları Saklıdır...
WhatsAppBizi Arayın!Giriş Yap
Yardım mı gerekli? Canlı görüşelim!
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz
Tıklayın Sizi Arayalım
Talebiniz AlındıSizi En Kısa Zamanda Arayacağız.
Sizi arayalım!Müşteri temsilcimiz ile konuşun...

Sizi arayabilmemiz için telefon numaranızı girin ve ne zaman konuşmak istediğinizi seçin

REZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :Çıkış Saati :
UYGUNLUK TAKVİMİ
Müsait
Dolu
Ödeme Bekliyor
Giriş-Çıkış